Köröm betegségei/Diseases of nails

A körmünk különféle betegségei

- Szürke köröm/Pseudomonas Bacterial/*: a természetes körömlemez elválik a körömágytól, így baktériumok és penészgombák telepedhetnek meg alatta, melyek szürkés (sötétzöldes-szürkés) színű pigmentjei okozzák az elszíneződést.  (gomba-, és baktériumellenes szer használata javasolt)

- Fehér pontok a körmön/Leukonychia/: körmön fehér foltok, csíkok jelennek meg, melyet okozhat trauma  (helytelen manikűr, esetleg kisebb ütés, mely megbontja a köröm rétegeit ),vitamin-, és ásványi anyag hiány (cink, kalcium, B6-vitamin), vagy súlyosabb betegségek kísérő tünete.

- Fertőző körömgomba/Onychomycosis/: körömágy ellágyulása, köröm töredezése, megvastagodása és elszíneződése. (orvosi kezelésre szorul)

- Köröm leválása a körömágyról/Onycsolysis/: köröm szabad széle felől kiinduló elválás. Okozhatja valamilyen trauma vagy akár bőrgomba, bőrbetegség (pikkelysömör), pajzsmirigy működésének rendellenességei, egyéb körülmények (folyamatos vízben végzett tevékenység). (a levált körömrészt – ha lehet – óvatosan távolítsuk el)

- Töredező köröm/Onychorrhexis/: a természetes körömlemez a szabad szélnél betöredezik, letörik, bereped. Oka lehet vashiány-vérszegénység, valamint A-vitamin hiány, keringési zavarok, lúgos-vizes környezet. (enyhe tüneteket kezelhetjük paraffinos kézkezeléssel, súlyos esetben orvosi kezelés szükséges)

- Körömsánc gyulladása/Paronychia/: a kutikula sérüléséből adódó – esetenként gennyes – gyulladás, vöröses, duzzadt körömsánc. (orvos kezeli)

- Köröm nagyfokú felvastagodása/Onychauxis/: ritka veleszületett betegség, vagy belgyógyászati probléma. (enyhébb esetben kevés polírozással segíthetünk, súlyosabb esetben javasolt orvoshoz küldeni)

- Második köröm/Pterygium/: a kutikula túlműködése miatt létrejött elváltozás, melyet ritkán okozhat helytelen körömápolás, gyakrabban inkább veleszületett rendellenesség. (felső réteg kíméletes eltávolítása után, forró olajos – paraffinos – kezelés és rendszeres manikűr alkalmazása segíthet)

- Kék körmök/Blue Nails/: súlyos vérkeringési rendellenességre utal. (orvosi segítségre szorul)

- Köröm bevérzése/Hemorrhage/: sötétbarnás-kékes elszíneződés az éppnek látszó körömlemez alatt, mely súlyos esetben elemelheti a körömlemezt az körömágytól. Okozhatja bevérzéssel járó sérülés, vagy barna anyajegyes rák, így inkább küldjük orvoshoz!!

- Közönséges szemölcs a körömlemez alatt/Verruca Vulgaris/: fájdalmas körömlemez alatti elváltozás – sárgás színű – mely a körömlemezt is elemelheti. (orvos kezeli, a barna anyajegyes rák kizárása végett)

- Repedezett – rágott körmök/Hangnails/: a körömlemez szálkaszerű felrepedezéseit a körömrágás okozza, mely könnyen elfertőződhet. (fertőzést gátló – antiszeptikus – szerek használata és a körömrágás elhagyása segíthet, súlyos esetben orvosi kezelés javasolt)

- Rágott köröm/Habitualis Tik/: stressz alatt elkövetett körömrágás okozta barázdált, elszíneződött elváltozás. (gyakori manikűr javasolt, valamint segíthet a lakkal való elfedés, súlyos esetben javallott az orvosi kezelés (pszichiátria)).

- Krónikus körömrágás/Onychophagy/: a deformált körömlemez, mely könnyen fertőződhet gyulladáshoz vezető baktériumokkal melyek maradandó elváltozásokat okozhatnak! (rendszeres manikűr és a körömrágás elhagyása segíthet)

- Haránt körömbarázda/Beau’s Lines/: okozhatja súlyos körömsánc gyulladás, ekcéma vagy a stresszes körömrágás, rosszul végzett manikűr (körömbőr túlzott kivágása). Előfordulhat terhesség alatt is. Okozhatja még súlyos lelki trauma – sokk – , alkoholizmus is, vagy krónikus szívizombetegség. (könnyű esetben manikűr és polírozás segíthet, súlyos esetben vagy ha minden ujjon jelentkezik küldjük orvoshoz)

- Karomszerű köröm/Onychogryposis/: leggyakrabban keringési zavar okozza ezt a fajta körömmegvastagodást, mely akár szarvszerűen elcsavarodik, görbül és akár fel is válhat a körömágyról. (Gyakrabban inkább lábon jelentkezik.) Kialakulhat valamilyen trauma után. (a probléma súlyosságától függően kezeljük vagy küldjük orvoshoz)

- Kanál alakú köröm/Choilonychia/: elvékonyodott, fehéres vagy opálos színű, széles, felfelé ívelő, kanálhoz hasonló formájú körömdeformitás. Okozója lehet: vérszegénység, ekcéma, daganat vagy krónikus gyulladás (leggyakrabban a gyűrűs-, és a mutatóujjon jelentkező elváltozás). (amennyiben gyulladás nem látható: manikűr és műköröm is készíthető, viszont érzékeny és könnyen törik, így nagyobb figyelmet igényel)

- Dobverőujj és óraüveg köröm/Unguis Hippocraticus/: a dobverőujj és az óraüvegköröm jó néhány szerzett és örökletes betegség jele lehet. A körömágy alatti lágy szövetek mennyisége megnő, a köröm ezáltal óraüveghez hasonlóan domborodik, mérete is eltér a normálistól, az utolsó ujjperc pedig a dobverő végéhez hasonlóan deformálódik.  Ezeket az elváltozásokat bizonyos tüdőbetegségek okozzák (tüdőrák, tüdőtályog, hörgőtágulat). Örökölt formája is ismert, ami nem utal betegségre. (amennyiben ez nem veleszületett elváltozás küldjük orvoshoz)

* Szürke köröm/Pseudomonas Bacterial/:

Szürke köröm/Pseudomonas Bacterial/

(Forrás: internet)

- Algás köröm/Algea/: az alga a köröm felületén telepszik meg tartósan nyirkos környezet hatására. Előfordulása: a műköröm és a természetes körömlemez eltávolodik egymástól, fellevegősödik és nyirkosság jut a közéjük. Amennyiben ez a terület nem tud szellőzni - nem szárad ki - bealgásodhat, először sárgás, majd később zöldes elszíneződést okozva ezzel a körömlemez felületén. A jelenség esztétikailag zavaró, nem fertőz és nem jár fájdalommal. Finom szemcsés reszelővel vagy polírozóval halványíthatjuk – akár el is tudjuk tüntetni – azonban vigyázzunk, hogy a természetes körömlemezt ne vékonyítsuk el! Műköröm viselése továbbra is folytatható.

Algás köröm

(Forrás: http://www.nlcafe.hu/forum)

Hozzászólás

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

You are commenting using your Twitter account. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

You are commenting using your Facebook account. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

You are commenting using your Google+ account. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s